Jak założyć PUB z posiłkami

 

 
 

Na sukces naszego biznesu przyczyniają się potencjalni odbiorcy produktu, który mamy zamiar zbywać. W tym przypadku, są to klienci, którzy chcą spędzić wolne chwile w miłej atmosferze, w gronie przyjaciół, ciekawym miejscu, słuchając muzyki oraz sącząc napoje alkoholowe. Dogodną do tego lokalizacją będzie centrum miasta, ruchliwa ulica oraz osiedle wielorodzinne. Nie możemy jednak zapomnieć, aby w okresie letnim było miejsce na ogródek letni, który stanowi punkt odniesienia do nabycia nowych klientów a co za tym idzie wzrost obrotów. Koszt wygospodarowania tego obszaru uiszcza się za m2 w Urzędzie Miast lub Gminy dodatek od podatku od nieruchomości lub jeśli wynajmujemy obszar chodnika jest to połata również za m2 oscylująca od kilku do kilkudziesięciu złoty.



 

 

Należy też pamiętać iż pomieszczenia wynajmowane pod nasz lokal muszą mieścić się od 60 do 150 m2 z czego 50 % tej powierzchni stanowi sala dla klientów. Pozostała część to pomieszczenia takie jak chłodnia, kuchnia, zmywalnia, magazyn, biuro.


Kolejnym etapem w drodze do sukcesu jest sporządzenie z zebranie odpowiednik dokumentów i pozwoleń, które uprawniać nas będą po pełnoprawnego prowadzenia Pub-u.

 

Adaptacja – pozwolenie na użytkowanie
  • projekt architektoniczny                          
  • instalacje gazowe
  • elektryczne
  • wodno – kanalizacyjne
  • wentylacyjne
 
 

Zebrane dokumenty w postaci projektu architektonicznego przedstawiamy w Urzędzie Miejskim lub Starostwie jeśli jesteśmy mieszkańcami gmin. Wymienione instytucje według Prawa Budowlanego ma 65 dni na wydanie decyzji.

Sanepid                  

Straż Pożarna

Projekt zatwierdzany jest również przez Sanepid, w tym celu udajmy się do odpowiadającej terenowo stacji epidemiologicznej lub do rzeczoznawcy do Spraw Sanitarnohigienicznych i składamy wniosek o opinię.

 

Pamiętaj o wymogach:

    • bieżąca woda
    • zaplecze socjalne dla pracowników
    • toaleta dla personelu i gości

 

Jeśli zamierzamy podawać posiłki:


  • zaplecze kuchenne
  • zmywalnia naczyń

 

Ściany pomieszczeń muszą być wykonane z łatwo zmywalnych materiałów.

 

Inspektor Sanitarny sprawdza czy adaptacja lokalu jest zgodna z przedstawioną dokumentacją.

Po wydaniu pozwolenia udajemy się do Straży Pożarnej, u której ubiegamy się o odebranie lokalu, instytucja ta         sprawdza protokoły potwierdzające sprawność instalacji. 


 

 

Koncesja na alkohol

W Urzędzie Gminy lub Miasta zasięgamy informacji czy w lokalu, którym dysponujemy możemy sprzedawać alkohol. Udokumentowano przypadki, w których pewne lokalizacje Gmin oraz miast wykluczają sprzedaż alkoholu np. pobliże szkół czy miejsc kultury.

Kolejnym krokiem jest zebranie odpowiednich dokumentów, które składamy w Urzędzie Gminy lub Miasta o pozwolenie na koncesje na alkohol:

      • zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej
      • dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu
      • w przypadku gdy lokal znajduje się w budynku wielorodzinnym potrzebna będzie zgoda właściciela budynku lub administratora na prowadzenie tego typu działalności
      • decyzje sanepidu potwierdzającą spełnienie warunków sanitarnych.
Rodzaje zezwoleń na sprzedaż alkoholu: Ceny zezwoleń na sprzedaż alk. w pierwszym roku działalności:
Sprzedaż napojów zawierających do 4,5% alkoholu oraz piwa 525 zł
 Sprzedaż napojów zawierających powyżej 4,5 % do 18 % alkoholu z wyjątkiem piwa 525 zł
 Sprzedaż napojów zawierających powyżej 18 % alkoholu   2100 zl

 

W kolejnych latach opłatę oblicza się na podstawie wielkości obrotów w roku poprzednim.

 

Stracimy pozwolenie za:

zakłócanie porządku publicznego przez klientów

sprzedaż alkoholu osobom niepełnoletnim

sprzedaż alkoholu pod zastaw lub na kredyt

 

O kolejne pozwolenie możemy starać się po 3 latach od decyzji.

 
 

 

Wyposażenie / Meble / Urządzenia

 

 Koszty w zależą od wielkości Pub-u i stanu w jakim go zastaliśmy. Remont lokalu waha się od 100 do 300 tys. zł.

Jeśli chodzi zaś o wnętrze z pewnością musi być unikalne i skomponowane ze smakiem, w tym przypadku warto zasięgnąć porad architekta wnętrz. Koszt takiej usługi w zależności od miast zaczyna się od 1000 zł do 10 000 zł.

 

Wyposarzenie: Cena:

Nagłośnienie muzyczne

od 1500 zł

Telewizor plazmowy 42 cale

od 5500 zł

Stoliki i krzesła – komplet 1 stół i cztery krzesła

od 5500 zł

Reklama zewnętrzna podświetlana

od 1500 zł

Podręczna lodówka od 1000 zł
Kostkarka do lodu od 3000 zł
Pułki na alkohol od 2000 zł
Nalewaki do Piwa Najczęsciej otrzymujemy od producenta
Wyposażenie Toalety 2500 zł
   
Rozbudowa Kuchni:  
Trzon kuchenny 8000 zł
Lada Chłodnicza 7000 zł
Stół ze stali nierdzewnej 2000 zł
Zmywarka 5000 zł
Frytkownica 600 zł
Grill 2000 zł
Mikrofala 600 zł
Opiekacz 1000 zł
Naczynia / sztućce / szklanki 5000 zł
   
Razem wyposarzenie  

 

Koszty

Kosztorys  wyposarzenia:

 

Cena:

Koszty początkowe:

 
Projekt - adaptacja, straż pożarna, sanepid, urząd miasta 1500 zł
Adaptacja i wyposażenie 22 500 zł
Wyposażenie kuchni 31 200 zł
Zestaw do bilarda 7000 zł
Stół do piłkarzyków 2000 zł
Tablice do Darta 1000 zł
Kasa fiskalna 2000 zł
Zatowarowanie 5000 zł
   
Razem 103 400 zł
   
Koszty stałe:  
Czynsz (lokal 100 m2) 8000 zł
Pensja 4 pracowników 8000 zł
Media 1000 zł
Opłaty dla ZAiKS i ZPAV 200 zł
Zezwolenie na alkohol miesięcznie 262 zł
   
Razem 17 462 zł
+ w sezonie chodnik pod ogródek 1000 zł
   
   
ZYSKI  
Średni przychód dzienny PUB 1500 zł
Kuchnia / posiłki 1000 zł
Zysk Miesięczny + 75 000 zł
Zaopatrzenie - 30 000 zł
 Koszty stałe - 17 462 zł
   
 RAZEM ZYSK  27 538 zł

 

Miesięczny zysk szacuje się w kwocie 27 538 zł przy wkładzie 103 400 zł, czyli po roku działalności mamy kwotę 330 456 zł.
Pamiętajmy jednak iż  są to Wyliczenia dla Pub-u z posiłkami, który ma stałych klientów i niepowtarzalny klimat.

Powyższe ceny należy skonfrontować z rynkiem lokalnym, na którym zamierza się otworzyć lokal.

 

 

Powodzenia!