|
|
Należy też pamiętać iż pomieszczenia wynajmowane pod nasz lokal muszą mieścić się od 60 do 150 m2 z czego 50 % tej powierzchni stanowi sala dla klientów. Pozostała część to pomieszczenia takie jak chłodnia, kuchnia, zmywalnia, magazyn, biuro.
Kolejnym etapem w drodze do sukcesu jest sporządzenie z zebranie odpowiednik dokumentów i pozwoleń, które uprawniać nas będą po pełnoprawnego prowadzenia Pub-u.
Adaptacja – pozwolenie na użytkowanie |
|
Zebrane dokumenty w postaci projektu architektonicznego przedstawiamy w Urzędzie Miejskim lub Starostwie jeśli jesteśmy mieszkańcami gmin. Wymienione instytucje według Prawa Budowlanego ma 65 dni na wydanie decyzji. |
Sanepid |
Straż Pożarna |
Projekt zatwierdzany jest również przez Sanepid, w tym celu udajmy się do odpowiadającej terenowo stacji epidemiologicznej lub do rzeczoznawcy do Spraw Sanitarnohigienicznych i składamy wniosek o opinię.
Pamiętaj o wymogach:
Jeśli zamierzamy podawać posiłki:
Ściany pomieszczeń muszą być wykonane z łatwo zmywalnych materiałów.
Inspektor Sanitarny sprawdza czy adaptacja lokalu jest zgodna z przedstawioną dokumentacją. |
Po wydaniu pozwolenia udajemy się do Straży Pożarnej, u której ubiegamy się o odebranie lokalu, instytucja ta sprawdza protokoły potwierdzające sprawność instalacji.
|
Koncesja na alkohol |
W Urzędzie Gminy lub Miasta zasięgamy informacji czy w lokalu, którym dysponujemy możemy sprzedawać alkohol. Udokumentowano przypadki, w których pewne lokalizacje Gmin oraz miast wykluczają sprzedaż alkoholu np. pobliże szkół czy miejsc kultury.
Kolejnym krokiem jest zebranie odpowiednich dokumentów, które składamy w Urzędzie Gminy lub Miasta o pozwolenie na koncesje na alkohol:
Rodzaje zezwoleń na sprzedaż alkoholu: | Ceny zezwoleń na sprzedaż alk. w pierwszym roku działalności: |
Sprzedaż napojów zawierających do 4,5% alkoholu oraz piwa | 525 zł |
Sprzedaż napojów zawierających powyżej 4,5 % do 18 % alkoholu z wyjątkiem piwa | 525 zł |
Sprzedaż napojów zawierających powyżej 18 % alkoholu | 2100 zl |
W kolejnych latach opłatę oblicza się na podstawie wielkości obrotów w roku poprzednim.
Stracimy pozwolenie za: zakłócanie porządku publicznego przez klientów sprzedaż alkoholu osobom niepełnoletnim sprzedaż alkoholu pod zastaw lub na kredyt
O kolejne pozwolenie możemy starać się po 3 latach od decyzji. |
Wyposażenie / Meble / Urządzenia |
Koszty w zależą od wielkości Pub-u i stanu w jakim go zastaliśmy. Remont lokalu waha się od 100 do 300 tys. zł.
Jeśli chodzi zaś o wnętrze z pewnością musi być unikalne i skomponowane ze smakiem, w tym przypadku warto zasięgnąć porad architekta wnętrz. Koszt takiej usługi w zależności od miast zaczyna się od 1000 zł do 10 000 zł.
Wyposarzenie: | Cena: |
Nagłośnienie muzyczne |
od 1500 zł |
Telewizor plazmowy 42 cale |
od 5500 zł |
Stoliki i krzesła – komplet 1 stół i cztery krzesła |
od 5500 zł |
Reklama zewnętrzna podświetlana |
od 1500 zł |
Podręczna lodówka | od 1000 zł |
Kostkarka do lodu | od 3000 zł |
Pułki na alkohol | od 2000 zł |
Nalewaki do Piwa | Najczęsciej otrzymujemy od producenta |
Wyposażenie Toalety | 2500 zł |
Rozbudowa Kuchni: | |
Trzon kuchenny | 8000 zł |
Lada Chłodnicza | 7000 zł |
Stół ze stali nierdzewnej | 2000 zł |
Zmywarka | 5000 zł |
Frytkownica | 600 zł |
Grill | 2000 zł |
Mikrofala | 600 zł |
Opiekacz | 1000 zł |
Naczynia / sztućce / szklanki | 5000 zł |
Razem wyposarzenie |
Koszty |
Kosztorys wyposarzenia:
|
Cena: |
Koszty początkowe: |
|
Projekt - adaptacja, straż pożarna, sanepid, urząd miasta | 1500 zł |
Adaptacja i wyposażenie | 22 500 zł |
Wyposażenie kuchni | 31 200 zł |
Zestaw do bilarda | 7000 zł |
Stół do piłkarzyków | 2000 zł |
Tablice do Darta | 1000 zł |
Kasa fiskalna | 2000 zł |
Zatowarowanie | 5000 zł |
Razem | 103 400 zł |
Koszty stałe: | |
Czynsz (lokal 100 m2) | 8000 zł |
Pensja 4 pracowników | 8000 zł |
Media | 1000 zł |
Opłaty dla ZAiKS i ZPAV | 200 zł |
Zezwolenie na alkohol miesięcznie | 262 zł |
Razem | 17 462 zł |
+ w sezonie chodnik pod ogródek | 1000 zł |
ZYSKI | |
Średni przychód dzienny PUB | 1500 zł |
Kuchnia / posiłki | 1000 zł |
Zysk Miesięczny | + 75 000 zł |
Zaopatrzenie | - 30 000 zł |
Koszty stałe | - 17 462 zł |
RAZEM ZYSK | 27 538 zł |
Miesięczny zysk szacuje się w kwocie 27 538 zł przy wkładzie 103 400 zł, czyli po roku działalności mamy kwotę 330 456 zł.
Pamiętajmy jednak iż są to Wyliczenia dla Pub-u z posiłkami, który ma stałych klientów i niepowtarzalny klimat.
Powyższe ceny należy skonfrontować z rynkiem lokalnym, na którym zamierza się otworzyć lokal.
Powodzenia!